MS2 na silniku GODOT

Podziel się z nami Twoim osiągnięciem!
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

MS2 na silniku GODOT

Post autor: Żuber »

Pokazywałem to paru osobom na pw swego czasu. Generalnie zaczęło się od tego że byłem w szoku nad tym co wykonał MicMic jeśli chodzi o dostep do zasobów tych gierek i zastanawiałem się czy da się coś takiego zrobić na Godocie. Najpierw dla testu spróbowałem zrobić parser modeli .mo i ładowanie ich do godota. Później doszło parsowanie reszty plików gry, skanowanie folderów itd itd. Kilka razy stwierdzałem że nie będę już tego kontynuował bo w sumie miałem(i ciągle mam) jeszcze rozgrzebana swoją gierkę samochodową. Ale ona mi tak sobie idzie więc co jakiś czas coś tam dodaje do tego projektu. Na chwilę obecną całość jest jako tako grywalna ale ciągle jest troche rzeczy do poprawy jeśli chodzi o fizykę pojazdów i ładowanie plików .mo bo nie każde auto a zwłaszcza nie każda trasa działa poprawnie. Trzeba też dodać kilka rzeczy tj. tablice rejestracyjne i światła, no i potrzeba też dużo szlifu całości. Gra wykorzystuje oryginalne zasoby i wszystko działa identycznie jak w MS2, poza drobnymi pierdołami. Nie potrzeba np. pliku cars.txt z pustą linijką na końcu. Jest też obsługa modeli w normalnym formacie .glb no i CarEd bezposrednio w grze
Na filmiku są ścinki ale to po prostu mój złomiasty laptop nie ogarnia jednocześnie nagrywania. Gra działa płynnie w normalnym klatkażu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
generacjaXYZ
Użytkownik
1

Re: MS2 na silniku GODOT

Post autor: generacjaXYZ »

Świerna robota. Fajny cienias z hydropneumatycznym zawieszeniem :D
Awatar użytkownika
Maly
Administrator
16
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Maly »

Szacun, ciekawy projekt. Jakby karoseria samochodu świeciła się jak psu wiadomo co, to bym chyba pomyślał, że to oryginał. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

Ano, te zawieszenie to jest do dopracowania :p same handlingi również. Długo zajęło mi dojście, dlaczego słabsze auta tracą prędkość na wyższych przełożeniach mimo że obliczenia teoretycznie były poprawne. Okazało się że to po prostu Godot w defaulcie dodaje jakieś swoje opory i trzeba to najpierw wyzerować.
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodałem symulację opon i generalnie zbliżyłem obliczenia do założeń z tego artykułu:
https://rsms.me/etc/car-physics/
I wyszedł mi MS2 tylko trochę mniej upośledzony :D Zrobię jeszcze drobne szlify żeby auta mimo wszystko nie latały tak na boki przy byle wciśnięciu klawisza. Aczkolwiek nie wiem, może mam łeb zryty ale ten model jazdy mi się podoba, chyba dawne czasy grania w oryginał odcisnęły ślad na psychice.
Poprawiam jeszcze wykrywanie poślizgu. Dodałem tablice rejestracyjne, automatyczną skrzynie biegów no i to tyle. Nie wiem ile czasu zajmie mi stworzenie swoich zasobów bo mam taką chęć ale generalnie kto wie, może za kilka tygodni wrzucę jakiś grywalny build.
Awatar użytkownika
generacjaXYZ
Użytkownik
1

Post autor: generacjaXYZ »

Super to wygląda. Strasznie się dławi ten maluch na filmiku :D. Też mam jakiś defekt mózgu od tego ms2 bo pierwszy handling jaki zrobiłem w mojej grze też był giga śliski.

PS: O matko to mój polonez akwarium, pamiętam że robiłem go od późnego gimnazjum do połowy liceum, wtedy chyba tego nie widziałem ale widzę że wyszedł taki sobie.
Awatar użytkownika
Vapordude
Mod Maker
10

Post autor: Vapordude »

To zawieszenie jeszcze bym usztywnił bo coś za bardzo te karoserie podnosi i obniża na tych górkach xd
Może to jako opcję w Car Edytorze dać jakby komuś się chciało terenówkę zrobić z takim wybujałym zawieszeniem xD
░░░░░▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄░░░░░
░░░░█░░░░░░░░░░░░░█░░░░
░░░█░░▄▄▄░░░░░▄▄▄░░█░░░
░░░█░░███░░▄░░███░░█░░░
░░░▄█░▄░░░▀▀▀░░░▄░█▄░░░
░░░█░░▀█▀█▀█▀█▀█▀░░█░░░
░░░░██▄▄▀▀▀▀▀▀▀▄▄██░░░░
░░░░░░░░▀▀▀▀▀▀▀░░░░░░░░
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

A gdyby tak były różne pory dnia i pogody, i dynamiczne zmiany, np zapadający zmrok?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Anarchy97
Administrator
16
Kontakt:

Post autor: Anarchy97 »

hm tak z obserwacji z życia to światła tylne nie powinny się moim zdaniem w taki sposób odkładać na karoserii, zwłaszcza w takim "półmroku", nie idealnej ciemności. Więc może w przypadku tylnych przemyśl jeszcze flary, tylko po prostu z jakąś uczciwą teksturą a nie to co było w ori ms2
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Konto zablokowane przez administratora.
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

No faktycznie trochę głupio to wygląda, po prostu było proste do zrobienia. Pomyślę nad czymś innym, może jakaś hybryda? Podoba mi się to jak to jest w throwbacku zrobione
Awatar użytkownika
Anarchy97
Administrator
16
Kontakt:

w throwbacku jest hybryda potrójna bo jest flara, jest renderowane światło (ale z wyłączeniem karoserii, pada tylko na otoczenie i inne obiekty, ale nie na auto gracza) oraz coś czego w ms2 nie było, ale było bodajże w racerze - czyli dodatkowy mesh z samym "zapalonym" kloszem (do tego tekstura z podbitą luminancją, takie tekstury rozpalone też w gta starych były spotykane).

za to przednie lampy w throwbacku dużo słabsze niż u ciebie ;) dx7 sobie nie radzi totalnie z tym, zwłaszcza przy interakcji z lowpoly terenem, dlatego reflektory oświetlają w throwbacku tylko budynki i inne obiekty, a nie drogę xd ciemną drogę jedynie zasłania jasna "flara" czyli taki wymodelowany snop swiatła, co jest rzecz jasna oszustwem i nie poprawia widoczności w żadnym stopniu. ale z daleka jest okej ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

Jak tak o tym myślę to nie wiem czy mam teraz siły przerobowe na takie rozwiazanie, zwłascza że chciałbym żeby to było proste i szybkie do wygenerowania w edytorze wizualnym. Muszę jeszcze poszukać jakichś prostych opcji. Póki co chyba doszlifuję lekko zakres parametrów tych świateł i zostawie tak jak jest
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Anarchy97
Administrator
16
Kontakt:

Teraz dużo lepiej to wygląda, jak nie bije tak po całym tyle auta ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

Taki trochę zgniły kompromis ale moze kiedyś się coś lepszego wymyśli tak żeby był i wygląd i wygoda.
To by pewnie lepiej wyglądało gdyby był wymodelowany klosz I półprzezroczysta tekstura. Teraz te światło po prostu nie ma się od czego odbić i jeśli jest za duże i zbyt mocne to po prostu jest efekt jak na wcześniejszych screenach
Awatar użytkownika
Żuber
Wtajemniczony
7

Na screenach ohyda, w realu średniawka ale póki co zostanie. Powiem że w stylu retro gierek. Dopracuję w następnej wersji. 8-) Dodalem 2 nowe przyciski w menu, którymi można wybrać porę dnia, pogodę albo pozwolić zdecydować o tym komputerowi.
Obrazek
Obrazek

Do dodania zostały różne kamery, tryb powtórki, trochę ustawień, licznik czasu,wybór koloru auta, graficzna reprezentacja biegów. Do poprawy wykrywanie poślizgów, jakieś drobne zmiany w systemie fizyki, zabugowany edytor świateł i cared, licznik prędkości i obrotów.
No i jeszcze własne zasoby i duża porcja szlifu całości.
ODPOWIEDZ