Fajnie że jest jakieś zainteresowanie, dzięki chłopaki!
Co do aut, to zależy od tego jak będzie rozwijał się projekt, a konkretnie od tego jaki model jazdy i ogólnej rozgrywki będzie bardziej wciągający. Koncepcje są dwie - więcej marek ale mniejsze rozdrobnienie "wersjowe" albo wręcz odwrotnie, kilka wersji jednego modelu np. różne polonezy(zwykłe, rajdowe, jakieś concepty itp.). Ogólna lista nie jest gotowa bo stworzenie takiego auta nie będzie trwało miesiącami, polycount na auto to MAX 500 czworokątów, cała zabawa będzie polegała na przygotowaniu ładnych tekstur. Taką koncepcję przyjęliśmy w pierwszym bloku wschodnim i taką koncepcję zamierzam kontynuować bo jest spoko i mi się podoba XD
W sytuacji gdzie stworzenie auta trwa max tydzień można sobie pozwolić na sytuację gdzie wychodzi nowa wersja gry, wrzucam ankietę "jakie auto chcecie w następnej?" i na następną wersję jest gotowe. I taki też rozwój projektu mi się marzy, grunt to przygotować "bazę" z fajnym modelem jazdy, cały rozwój "wszerz" może się rozwijać w następnych wersjach.
Ale tak jak mówię, wszystko wyjdzie w praniu i obecny okres to coś w rodzaju przedprodukcji, mam kilka prostych assetów jeśli chodzi o auta i kawałeczek trasy, zainstalowałem się na unity i przygotowuję model jazdy. Cała gra nie będzie żadnym tam symulatorem, stawiam na typowo "nfsowy", arcade'owy styl jazdy, gra ma przede wszystkim wciagać i dawać frajdę. Rozważam pójście tego projektu w dwie głowne strony - rajdówka/wyścigówka po zamkniętych torach zwykłymi(w mniejszej ilości) i "wyścigowymi"(takich miałoby być więcej) autkami LUB bardziej "otwartomiastowy" styl z szerszą gamą marek i pojazdów gdzie cała frajda ma polegać na jak najszybszym "śmiganiu" autem po mieście.
Dlatego też po zaimplementowaniu jakiegoś fajnego trybu jazdy przyjdzie czas na budowanie prościutkich mapek i testowaniu rozgrywki, na chwilę obecną spędzam więcej czasu na granie w nfs PU, HP2 i inne stare gierki niż na budowaniu swojej gry

bo jakiś tam model jazdy się skleci, community i ilość tutoriali do unity jest duża i zawsze coś tam się podziała, bardziej zalezy mi na tym żeby gra nie wiała nudą. Nfsy miały kilka rozwiązań które sprawiały że jeździło się przyjemnie, coś fajnego było w konstrukcji tras i gameplayu.
Dodatkowo po oglądnięciu jak wygląda "projekt" unity stwierdziłem że prościej będzie po prostu umieszczać pliki w całości na dysku google, nie bawić się w udpstępnianie modeli i kodu osobno.
Ale się rozpisałem, ja pikole XD